Het Engelse taalgebruik en grammatica kan soms verwarrend zijn, vooral als het gaat om woorden die hetzelfde klinken maar anders geschreven worden en een verschillende betekenis hebben. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is net zoals Then of Than het verschil tussen “your” en “you’re”. In dit artikel leggen we uit wanneer je elk van deze woorden moet gebruiken.

You’re: De Afkorting van “You Are”.

Laten we beginnen met “you’re”. Dit woord is een samentrekking van “you are”, wat in het Nederlands “jij bent” betekent. Het wordt gebruikt om een toestand of actie van de persoon aan wie je spreekt, te beschrijven. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. You’re going to be late. (Jij gaat te laat komen.)
 2. I think you’re lying. (Ik denk dat jij liegt.)
 3. I can’t believe you’re a lawyer. (Ik kan niet geloven dat jij een advocaat bent.)

In elk van deze zinnen kun je “you’re” vervangen door “you are” zonder de betekenis te veranderen.

het verschil tussen your en you're

Your: Bezittelijk Voornaamwoord.

“Your”, daarentegen, is een bezittelijk voornaamwoord. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iets toebehoort aan de persoon waar je mee praat. In het Nederlands vertaalt het zich als “jouw”. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Is this your book? (Is dit jouw boek?)
 2. What is your name? (Wat is jouw naam?)
 3. What happened to your cat? (Wat is er met jouw kat gebeurd?)

In deze gevallen geeft “your” aan dat het boek, de naam, of de kat van de persoon is waar je mee spreekt.

Veelvoorkomende Fout: Your vs. You’re

Een veelgemaakte fout, zelfs door Engelstaligen, is het verwarren van “your” met “you’re”. Dit komt omdat ze fonetisch bijna identiek zijn. Bijvoorbeeld:

 • Fout: Your my best friend. (Jouw mijn beste vriend.)
 • Juist: You’re my best friend. (Jij bent mijn beste vriend.)

In het eerste voorbeeld zou de zin betekenen dat er iets van “mijn beste vriend” is dat toebehoort aan de persoon waar je tegen spreekt, wat geen zin maakt. In het tweede voorbeeld wordt correct aangegeven dat de persoon waar je tegen spreekt jouw beste vriend is.

Wat is het verschil tussen your en you're

Tips om het Verschil te Onthouden

 1. Vervangtest: Als je kunt vervangen door “you are”, gebruik dan “you’re”.
 2. Bezit: Als het om bezit gaat, gebruik dan “your”.
 3. Lees Hardop: Soms helpt het om de zin hardop te lezen om het verschil te horen.

Conclusie.

Het correct gebruiken van “your” en “you’re” is belangrijk voor heldere communicatie in het Engels. Door de betekenis en het gebruik van deze woorden te begrijpen, kun je voorkomen dat je typische fouten maakt. Onthoud: “you’re” is een samentrekking van “you are”, terwijl “your” wordt gebruikt om bezit aan te geven. Met deze kennis in je achterhoofd zal je Engels zeker verbeteren! Hier vind je nog meer tips om de Engelse grammatica beter te begrijpen.